Back to Top

Na


Haardhout

Het hout dat afkomstig is van het knotten wordt verkocht. Het hout is 100 % milieuvriendelijk opgegroeid en op een verantwoorde wijze gezaagd, nl. met de hand. Het hout is prima geschikt voor open haard, houtkachel of allesbrander. Er is nog volop hout van het vorig seizoen te koop. Dat heeft de hele zomer al liggen drogen en is vrijwel direct te stoken.

Het hout is gezaagd is stammetjes van 1 meter. De prijs is € 40,- per kuub. Het hout kan eventueel thuis bezorgd worden. Kosten hiervoor in overleg. Bij voorkeur wordt er contant afgerekend, maar overmaken op ons rekeningnummer kan ook.

kratje houtNIEUW

Er is een beperkte hoeveelheid gekloofd hout( voornamelijk essen) te koop.

€9,95 voor de inhoud van een kratje van 0.1 kuub.  (€5,00 statiegeld voor het kratje)  

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Rob van Oord.


NOG IETS OVER DE CALORISCHE WAARDE VAN HAARDHOUT:

Het tabelletje in bijgevoegde link geeft een overzicht van de calorische waarde van verschillende soorten brandhout.

http://www.bentheimer-energieholz.com/nl/tips/brandhout-informatie/calorische-waarde.html

De calorische waarde per kg verschilt niet veel, maar sommige houtsoorten zijn veel zwaarder/dichter dan andere. De calorische waarde per kuub verschilt veel meer. Nog afgezien van het netjes of slordig stapelen van de stammetjes. De calorische waarde van gronings aardgas is ongeveer 8.8 kWh/m3 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgas).

Als je rekent dat 1 kg hout al tussen de 4.0 en 4.5 kWh oplevert, is 2 kg (droog) hout evenveel waard als 1 kuub gas. Vervolgens kunnen we een klein rekensommetje doen. Het soortelijk gewicht van wilgenhout is 450 kg/m3 en van es tussen de 530 en 830kg/m2 (voor het rekenvoorbeeld: 650) (http://nl.wikipedia.org/wiki/Houtsoorten).

Ik neem (optimistisch) aan dat onze stapeltjes hout bestaan uit 70% hout en 30% lucht. Als je dit uitrekent is de calorische waarde van 1 m3 wilgenstammetjes 450 * 0.70 * 4.1 = 1300 kWh en van 1 m3 essenstammetjes 650 * 0.70 * 4.2 = 1900 kWh. De calorische waarde van dunne takjes is waarschijnlijk lager. Meer bast, meer spinthout en minder kernhout (en slechter gestapeld). Als je dus onze houtpijs net zo duur wil maken als gas, zou 1 kuub wilgenhout net zo veel mogen kosten als 140 kuub gas, en 1 kuub essenhout net zoveel als 200 kuub gas. Alleen hebben we er dan niet meer gerekend dat de efficiëntie van een gas-CV-kachel waarschijnlijk stukken beter is dan die van een houtkachel.