Eraring van Ton Broekhuizen

Natuurgroep Waddinxveen koppelt liefde voor de natuur aan een zorgvuldige aanpak

De kalender schrijft zaterdag 27 januari 2018. Zo rond negen uur ’s morgens gaat de deurbel hier op de Houtsingel in Boskoop. Een groep van (uiteindelijk) 7 vrijwilligers van Natuurgroep Waddinxveen meldt zich. De opdracht van vandaag: de houtakker snoeien van de nummers 14 en 16. In totaal een strook van bijna 30 meter.

Na eerst (via een ladder) een bruggetje te hebben geslagen naar de houtakker, werd er koffie gedronken. En nader kennisgemaakt met elkaar. Meteen maar het juryrapport: de pluriform samengestelde groep kent één gemene deler: samen lekker de natuur in om je om de natuur te bekommeren. Wat in het oog springt, is de zorgvuldigheid waarmee deze vrijwilligers te werk gaan. Respect voor de natuur en kennis van zaken gaan zichtbaar hand in hand.

Eigen takenpakket

Na de koffie gaan de door onbetwist leider Rob van Oord aangestuurde vrijwilligers opgewekt (een gemoedstoestand die een zaterdag lang moeiteloos wordt vastgehouden) hun gang. Waarbij het meteen opvalt dat iedereen een eigen takenpakket heeft. De een snoeit, de ander bemoeit zich met het verstevigen door takken van de houtakkerkanten en weer een ander voert de tot haardhout gedecimeerde boomstammetjes af naar de aanhangwagen. Dit hout wordt te koop aangeboden aan particulieren. Een mooie nevenbron van inkomsten voor Natuurgroep Waddinxveen.

Vrijwillige bijdragen

In ‘ons’ geval was de buit: twee volle aanhangwagens haardhout. Een ander deel van de inkomsten wordt verkregen door de vrijwillige bijdragen van de mensen die de hulp van deze enthousiaste natuurliefhebbers inroepen. Met dit geld wordt nieuw gereedschap aangeschaft. Mocht er nog geld overblijven dan wordt dat aangewend om jaarlijks - low budget - een gezamenlijk uitstapje te maken.

Grote klasse

Na een soep/broodmaaltijd en een middagkoffiestop zit de klus van vandaag er rond vijf uur ’s middags op. De foto’s schetsen een beeld van hoe het was. En hoe het is geworden. Mede namens mijn buurman wil ik op deze manier nogmaals (op deze dag zelf deden we vanzelfsprekend al een donatie) bedanken voor de enthousiaste en deskundige inbreng van Natuurgroep Waddinxveen. We zijn hartstikke blij met het resultaat. Kort en bondig: grote klasse!

Ton Broekhuisen

Boskoop